Kirjailija Astrid Lindgren (1907-2002) ei kaihtanut rohkeita, omassa ajassaan jopa radikaaleja ja vaikeita aiheita. Kuolemaa hän käsitteli erityisen hienosti Mio, poikani Mio- sekä Veljeni Leijonamieli -romaaneissaan. Näistä jälkimmäinen saa nyt vaikuttavan tulkinnan Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.
Mikko Kauppila ja Alexander Wendelin. |
Katsojien kyynelkanavat - minun ja myös edessäni istuneen kymmenvuotiaan pojan - aukeavat heti ensimmäisessä kohtauksessa, jossa isoveli Joonatan lohduttaa kuolemansairasta pikkuveljeään Korppua. Joonatan lupaa, ettei jätä veljeään koskaan ja kuvailee hänelle ihanan Nangijalan maan. Käy kuitenkin niin, että Joonatan kuolee ensin tulipalossa hänen yrittäessään pelastaa Korppua liekeistä.
Pahan sotilaat esitetään myös nukkeina, joiden suunnittelusta vastaa Heini Maaranen. |
Sanna Majuri, Tuukka Leppänen, Kai Lähdesmäki, Kari Mattila, Unto Nuora ... voisin luetella koko ensemblen, niin hienosti porukka heittäytyy tarinaan! Juonta vie myös eteenpäin uskomattoman taitava muusikko Senni Valtonen, joka soittaa konserttikanteletta, kansanhuiluja, klarinettia, säkkipilliä ja niiden lisäksi monta muuta soitinta! Stefan Johansson on säveltänyt esityksen musiikin ja luonut äänidesignin, joka on kerrassaan hieno.
Vaikka ollaan kaupunginteatterin jättinäyttämöllä, Vilma Mattilan lavastus ei pröystäile. Olennainen osa esitystä on Heini Maarasen nukkesuunnittelu ja myös valkoiset origamikyyhkyset, nämä viestintuojat ja miksei myös symboliset rauhankyyhkyt.
Loistava muusikko Senni Valtonen! |
Kun tähtitaivas säteilee Leijonamielen veljesten yllä, on pakko uskoa hyvän voittoon myös tässä meidän maailmassamme. Ilman toivoa meillä ei ole mitään.
Helsingin kaupunginteatteri,Veljeni Leijonamieli suurella näyttämöllä, esitys suositellaan yli 9-vuotialle. Kuvat Otto-Ville Väätäinen.