torstai 10. lokakuuta 2024

Angels in America on maagisen ihana

Hengästyttävä, maaginen, realistinen ja edelleen järkyttävän ajankohtainen - Suomen Kansallisteatterin Angels in America on täydellinen kokonaistaideteos ja kaikkiin aisteihin vaikuttava teatterielämys. Kun väliaika alkoi, ja väliverho laskeutui, pidättelin liikutustani. Ensimmäisen näyttämökuvan pieni lepattava kynttilänliekki oli muuttunut esityksen edetessä koko universumiksi, tautien, ennakkoluulojen, ihmisiä erilleen repivien riitojen, maapallon tuhon ja monenlaisen vallankäytön näyttämöksi.


Inke Koskinen, Aleksi Holkko ja Leo Ikhilor (kuva Mitro Härkönen)

Ja kaikista uhkakuvista huolimatta pelolle ei saa antaa periksi, eikä toivoa menettää. Se on näytelmän perimmäinen sanoma. 

Ohjaaja Linda Wallgren sai erityisluvan sovittaa ja ohjata amerikanjuutalaisen Tony Kushnerin (s. 1956) yli kuusituntisen esityksen neljään tuntiin. Tätä lyhennettyä versiota esitetään koko maailmassa vain Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä, mikä on merkkitapaus jo sinänsä. Tarinan alkuperäisteokset ilmestyivät peräkkäisinä vuosina 1990-luvun alussa, eikä mikään tunnu vanhentuneelta. Viimeksi täyspitkä versio nähtiin Kansallisteatterissa vuonna 1994 Otso Kauton ohjaamana. 

Näytelmässä on maailmanlaajuinen aids-epidemia, koko planeettaa uhkaava ilmastokriisi, seksuaalisuutensa löytäneet ja homoseksuaalisuuden kieltävät ihmiset, häikäilemätöntä, sairasta valtaa käyttävä ja demokratiaa halveksiva poliittinen vaikuttaja. Se on myös kuva " vapaan maailman" Amerikasta. Kuulostaa raskaalta, mutta sitä Angels in America ei ole. 

Kristiina Halttu ja Timo Tuominen (kuva Mitro Härkönen)

Koko työryhmästä näkyy tekemisen ilo. Kristiina Halttu häikäisee useammassa roolissa - ennen kaikkea kuolemaantuomitun Ethel Rosenbergin haamuna ja myös mormoniäitinä. Timo Tuominen on valtavassa iskussa, hän on häikäilemättömän kova Roy M. Cohn, jolle "laki on notkea, hengittävä ja hikoileva elin" (Cohn on ajankohtainen hahmo myös uudessa, Trumpin uran alkuvaiheista kertovassa The Apprentice -elokuvassa). 


Markku Haussila ja Aleksi Holkko (kuva Mitro Härkönen)


Markku Haussila ja Aleksi Holkko ovat rooleissaan sananmukaisesti vereslihalla aidsin erilleen repivinä rakastavaisina, Leo Ikhilor molempia ymmärtävä ystävä ja sairaanhoitaja, Aksa Korttila mielenterveysongelmista kärsivä mormonimiehen, asianajaja Otto Rokan epätoivoinen vaimo. Entä taivaasta laskeutuva enkeli Inke Koskinen! Hänen vahvat repliikkinsä ovat kuin Shakespearen ikiaikaisen hienoa tekstiä. Juho Gröndahl on tehnyt hienon suomennoksen.

Aksa Korttila ja Leo Ikhilor (kuva Mitro Härkönen) 

Näytelmän visuaalisuus ja äänimaailma lumoavat katsojan. Stina Koistisen ja Joonas Outakosken musiikki, Ville Virtasen valo-, hänen ja ohjaajan yhteinen videosuunnittelu, Tarja Simonen lavastus- ja pukusuunnittelu, Suvi Kemppaisen koreografia ja näyttämöruumiillinen ajattelu vahvistavat elämyksen, jollaista en ole pitkään aikaan kokenut. 

Aksa Kortttila ja Otto Rokka (kuva Mitro Härkönen)


Neljän tunnin mittaisessa esityksessä ei ole minuuttiakaan liikaa, sillä Linda Wallgren vie työryhmänsä kanssa esitystä eteenpäin nopeina ja vaikuttavina kohtauksina. Uskon, mitä ohjaaja kirjoittaa käsiohjelmassa: tätä esitystä on ollut ravistuttavaa, maagista ja ihanaa tehdä. 

Suomen Kansallisteatterin pieni näyttämö, Angels in America

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti