lauantai 25. helmikuuta 2023

Jörn Donner ja erehdys


Viisi Ottoa - Niko Saarela, Juho Milonoff, Miiko Toiviainen, Ella Mettänen ja Vilma Melasniemi (kuva Noora Geagea)

Osoittaa itsetuntoa ja vahvaa itseironiaa, että pystyy nimeämään itsensä Rikkaruohoksi. Niin teki Jörn Donnerin (1933-2020) avioton poika Otto Gabrielsson kirjassaan, joka ilmestyi pari vuotta sitten. Hänen oli pakko kirjoittaa kirjansa viimeistään Donnerin Mammutti-omaelämäkerran ilmestyttyä. Siinä Donner luonnehtii piittaamattomasti ja julmasti 1980-luvulla syntynyttä Ottoa ja tytärtään Susannaa erehdyksiksi: "Silti he yhä elävät." 

Oton äiti on Lisbet Gabrielsson, edesmenneen Susannan äiti Meri Vennamo.

Nyt Oton tarina nähdään KOM-teatterissa Laura Mattilan dramatisoimana ja ohjaamana. Oton ristiriitainen isäsuhde paljastuu viiden näyttelijän Otto-tulkinnoissa. Mattila ja viisikko vievät Oton kokemuksiin poikkeuksellisen väkevästi - dramaattisesti, mutta huumoria unohtamatta. Erikoiskiitos siitä, että Donner-imitointi jää parin sanan ja eleen varaan. Ne Juho Milonoff tekee yleisöä kosiskelematta. Oton monitulkintaisimman roolin tekee Niko Saarela!

Tarina ei ole synkkä - se ei loppujen lopuksi edes syyttävä - vaan analyysi aikuisen miehen kaipuusta isään, joka ei koskaan ollut hänen lähellään kuten kahden nuorimman Danielin ja Rafaelin elämässä. 

Jörn Donnerin mammuttimaisuus monilahjakkaana kusipäänä ja kulttuurielitiin lemmikkinä ei jää epäselväksi. Näyttämöllä nähdään poikansa hylänneen isän ruumiinavaus, joka päättyy yhtä mammuttimaisesti kuin Donnerin elämä ja tuotanto olivat. 

Mielenkiintoinen on ajatus siitä, että miksi isäsuhteista on tehty niin paljon tulkintoja, kirjoja ja näytelmiä, mutta aika harvoin äideistä!

Oli jotenkin liikuttavaa nähdä, miten jotenkin ujon oloisena Otto Gabrielsson tuli ensi-illan loppukiitoksiin. 

Hän kirjoittaa kirjassaan: "Olisin todellakin tarvinnut isää, joskaan en välttämättä sinua." (Rikkaruoho - Viimeinen kirje isälle (S&S 2020)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti