Tähän maailmanaikaan, aina uudelleen sikiävien hirviödiktaattorien ja sotien aikaan, ei mikään rauhanjulistus voisi olla vaikuttavampi ja ajankohtaisempi kuin Charlie Chaplinin Diktaattori-elokuva. Se, että Mikkelin Teatteri sai tekijänoikeudet The Great Dictator -elokuvasta pohjautuvaan näytelmään, on hatunnoston arvoinen asia.
Juha Pulli on Mikkeli Teatterin Hynkel. |
Ohjaaja Snoopy Siren, dramaturgi Nikolaj Cederholm ja tekstin suomentanut Aino Piirola ovat tehneet millimetrin tarkkaa työtä, ja näytelmä seuraa tarkasti elokuvan juonta ja sen sävyä.
Suuri ansio Mikkelin Diktaattorin onnistumiselle on nimiroolia näyttelevällä Juha Pullilla. Hän on Chaplinin roolin tavoin juutalainen parturi ja diktaattori Hynkel, jolle ei tarvitse etsiä esikuvaa edes eräästä Hitleristä. Kyllä heitä lähempääkin löytyy.
Juha Pulli on parhaimmillaan erityisesti kahdessa tarinan legendaarisessa kohtauksessa - parturintuolissa istuvan miehen partaa ajaessaan ja tietenkin diktaattorina, joka leikkii jättikokoisella maapallolla ja siirtelee haaveissaan valtakuntien rajoja. Pullissa on tanssijan notkeutta, niin koreografisesti hienoja molemmat kohtaukset ovat.
Näin haaveillaan maailman valloituksesta. Siis tuhosta. |
Näytelmän loppukohtaukseen, suureen pasifismin ja humanismin puheenvuoroon olisin kaivannut hieman enemmän paatosta ja tunnetta. Niin tärkeä puhe on sisällöltään, vai onko ohjaajan idea se, että tässä puhuukin tavallinen ihminen, kuka tahansa meistä.
Koko näytelmän ensemble tekee monissa eri rooleissaan hyvää työtä. Lavastussuunnitelman tehnyt Satu Vihavainen on tehnyt oikean ratkaisun siinä, ettei näyttämöllä nähdä hakaristejä punaisten lippujen pohjalla, vaan niitä markkeeraavia ristejä.
Snoopy Siren kirjoittaa Diktaattorin käsiohjelmassa: "Näinä vastakkainasettelun aikoina on syytä muistella historiaa, jottemme unohtaisi. On myös tärkeää nauraa, sillä se keventää taakkaamme ja tekee meistä ihmisiä. Charles Chaplinin Diktaattori antaa välineet kumpaankin."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti