perjantai 24. marraskuuta 2023

Juhlitaan, iloitaan ja riidellään elämän aallokossa

Suomen Kansallisteatterin suuren näyttämön uutuus osoittaa, ettei komedian tarvitse olla farssia, ettei hauska saisi myös itkettää ja koskettaa monella tasolla. Kirsi Porkan ja Marina Meinanderin näytelmä Juhlat - ja elämä siinä sivussa onnistuu tässä kaikessa.


Sari Puumalainen (kuva Cata Portin)

Kun suku kokoontuu juhlistamaan näytelmän pääparin 30-vuotishääpäivää, alkavat väkisin pystyssä pidetyt kulissit kaatua. Paljastuu aviomiehen uusi rakkaus ja halu erota, isovanhempien vuosikymmeniä ylläpitämien juhlatraditioiden pohjimmainen tyhjyys ja iänikuinen toistuminen sekä nuoremman sukupolven kyllästyminen vanhempiensa arvomaailmaan. Tosin perheen nuorimmilla, tyttärellä ja pojalla, on myös keskenään erilainen arvomaailma. Tytär tekee uraa, poika lähinnä haaveilee.


Vappuna juhlitaan vai juhlitaanko? (kuva Cata Portin)


Juhlat kuvaa säälimättömän tarkasti ja komedian keinoin ihmissuhteiden monimutkaisuutta, erilaisia pyrkimyksiä ja haluja, jotka eivät välttämättä kohtaa toisiaan. Tarina on niin tosi, että se iskee suoraan katsojan omaan kokemusmaailmaan. Ne ikuiset vaput, juhannukset, uudetvuodet, se juhlatunnelma, joka äityy jossain vaiheessa iltaa riidaksi ja itkuksi - eikä vain avioparien kesken. Koettu on.

Sari Puumalainen on Juhlien ehdoton keskipiste. Hän tekee vahvan ja vakuuttavan roolin tunnollisena perheenäitinä ja puolisona. Ehdottomasti yksi pitkän uran tehneen näyttelijän huippurooleista, vaikka hänet on monena nähty. Katariina Kaitue uusii jälleen nahkansa ekohautausurakoitsijan roolissaan, ja Maria Kuusiluoma on valloittavan sulokas lääkäri ja perheen aviomiehen uusi rakastettu. Minka Kuustonen depytoi Kansallisessa perheen uraa tekevän tyttären roolissa ja hyvin debytoikin.

Leena Uotila ja Katariina Kaitue (kuva Cata Portin)

Mutta sitten! Liikutuksen kyyneleet silmissä saa nähdä sellaista näyttelijäntyötä kuin Leena Uotilan ja Heikki "Hese" Nousiaisen vanha aviopari tekee. Uotila hoitelee sarkastisia kommentteja heitellen pyörätuoliin käpertynyttä aviomiestään, jolle näytelmässä ei ole kirjoitettu montakaan repliikkiä. 

Kun tämä kuolemansa jälkeen nousee koko komeassa pituudessaan jaloilleen ja näyttäytyy lapsenlapselleen, tapahtuu teatterin ihme. Nousiainen kuuluu Kansallisteatterin legendaaristen näyttelijöiden joukkoon, niin menneiden sukupolvien, oman sukupolvensa ja myös tämän hetkisten parhaiden nuorten näyttelijöiden sarjaan. 

Hän tekee pienen, suuren roolin muutamalla lauseella. Sitä näytteleminen parhaimmillaan on.


Heikki Nousiainen ja Minka Kuustonen (kuva Cata Portin)


Juhlat on lavastettu ja puvustettu upeasti, Valheet ja viettelykset -näytelmän kuvastolla. Lavastussuunnittelusta vastaa Katri Rentto, pukusuunnittelusta Saija Siekkinen. Ruusuinen tunnelma vaihtuu lopun rajuilmaan. Ilmassa salamoi ja jyrisee, niin myös ihmissuhteissa ja elämässä. Joka kulkee vääjäämättömästi eteenpäin, oli juhlat tai ei.


Sari Puumalainen, Timo Tuominen ja Maria Kuusiluoma (kuva Cata Portin)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti