lauantai 10. kesäkuuta 2017

Tunnit Even ja Mannerheimin kanssa

Laila Hirvisaari ja tyttäret, vas. Anu, Eve ja Kristiina. Laila Hirvisaari ja tyttäret, vas. Anu, Eve ja Kristiina.

Jos työkaveriksi, ystäväksi sattuu toimituksessa vastapäätä ylös ja alas laskettavan sermin takana istuva Eve Hietamies, ei ole kolmen vuoden aikana voinut välttyä Mannerheimilta.

Eve on luonnonvoima ja mestari vähättelemään itseään, yhdentoista menestysromaanin kirjailija (onhan luku Eve oikea?), jatkuvasti Apuun tekstiä tuottava toimittaja. Oopperan Carl Gustaf Emil Mannerheimista hän kirjoitti äitinsä, kirjailija Laila Hirvisaaren kanssa kahdella Italian-reissulla ja vähän kotimaisemissakin. Italiassa ei kommelluksilta vältytty, mutta tekstiä näiltä sanojen, tarinoiden ja suomen kielen taitajilta syntyi.

Tulos nähtiin 9. kesäkuuta Ilmajoen Musiikkijuhlien Mannerheim-oopperan ensi-illassa. Librettonsa ohjaajaksi äiti ja tytär saivat Tuomas Parkkisen, säveltäjäksi Tuomas Kantelisen, koreografiksi Osku Heiskasen. Ja päärooleihin Waltteri Torikan, Johanna Rusanen-Kartanon, Essi Luttisen ja liudan nuorempia ykkösluokan laulajia. Vaasan kaupunginorkesteri, Ilmajoen oopperakuoro ja Oopperan lapsi- ja nuorisokuoro viimeistelivät lopputuloksen.

Lopputulos on hieno. Mannerheim ei nouse kivisen patsaansa selkään, ikonista tehdään mies ja ihminen. Sensaatiota ei haeta, ei etsitä homo- tai biseksuaalitulkintaa. Riittää, kun kerrotaan elämästä, miehen yksinäisyydestä ja hänen valintojensa vaikeudesta.

Ensi-illan karonkassa täristiin onnesta, otettiin selfiekuvia, skoolattiin, naurettiin ja vähän liikututtiinkin. Sain olla hetken siivellä, työtehtävissä, mutta myös Even ystävänä iloitsemassa hänen elämänsä hetkestä.

Hetki on tosin suhteellinen käsite, tuleehan syksyllä ensi-iltaan hänen Yösyöttö-romaanistaan tehty elokuva. Ja uusin romaani, Hammaskeiju, on myynyt kustantajan (Otava) mukaan niin hyvin, että se on parantanut alkuvuoden kirjanmyyntiä. Aivan kuten rouva Jenni Haukion kokoama suomalaisen runouden kokoelma Katso pohjoista taivasta.

Rouva sattui olemaan (ei sentään ihan sattumalta) Mannerheimin ensi-illassa puolisonsa, tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa. Väliajalla Eve ja äitinsä edustivat presidentin seurueessa.

-Tosi rentoja tyyppejä, kyselivät, miten tarina syntyi. Ja me kerrottiin, Eve kertoi karonkahuumassa.

Johanna Rusanen-Kartano ja Sofi Oksanen ovat tuttuja entuudestaan. (kuva Jussi Niukkala) Johanna Rusanen-Kartano ja Sofi Oksanen ovat tuttuja entuudestaan. (kuva Jussi Niukkala)

Karonkan yksi onnellisista oli upean roolin tehnyt ykkössopraanomme Johanna Rusanen-Kartano. Hän iloitsi yhdessä kirjailija Sofi Oksasen kanssa lopputuloksesta ja otti selfien Johannan mummoroolien kunniaksi, tekihän hän Sofin Puhdistus-romaanin oopperaversiossa Kansallisoopperassa vanhan Aliiden roolin.

Koska ilta oli satumainen, ei tarvittu enää kuin täysikuu. Se nousikin valtavana pallona maan ja metsien ylle.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti