perjantai 6. lokakuuta 2017

Eve Hietamiehen, Petteri Summasen, Asko Sarkolan ja Rafael Wardin matkassa

Ihmeellinen, innostava vuorokausi takana! Siihen mahtuu neljä erityistä, erityisen lahjakasta ja karismaattista ihmistä.

Mikä yhdistää Eve Hietamiestä, Petteri Summasta, Asko Sarkolaa ja Rafael Wardia? Luova työ, mielikuvitus ja taito siirtää taide-elämyksiä katsojille. Yksi heistä on kirjailija (ja toimittaja), yksi taidemaalari ja kaksi tekee työtään näyttelijänä.

Eve Hietamiehen Yösyöttö-romaanista tehdyn elokuvan on ohjannut Marja Pyykkö. Elokuva onnistuu tavoittamaan kirjan perimmäisen sanoman, huumorin takana piilevän arkielämän tragedian. Yksin vastasyntyneen lapsensa kanssa jäävän isän selviytymistarina ei kerro vain miehen kamppailusta, vaan niistä väsymyksen täyteisistä kuukausista, joita jokainen äiti ja isä on lapsensa ensimmäinen elinvuoden aikana kokenut. Vaikka oman kuopukseni Juhanan syntymästä on jo 24 vuotta, niin jokainen vauva Paavo Pasasen itku elokuvassa oli tuttua, kuin äsken koettua.

Eve Hietamies ja Petteri Summanen Yösyöttö-elokuvan jälkitunnelmissa. Eve Hietamies ja Petteri Summanen Yösyöttö-elokuvan jälkitunnelmissa.

Petteri Summanen tekee elokuvassa loistoroolin jokaista ilmettään myöten. Hän on juuri se Antti Pasanen, jonka hahmon Eve Hietamies on kolmessa kirjassaan kirjoittanut eläväksi, tuntevaksi mieheksi. Ei tarvitse olla ennustaja, kun ounastelee, että Yösyöttöön saadaan jatko-osa - ja siitäkin huolimatta, että kansainvälisessä omistuksessa oleva Finnkino ei ota Yösyöttöä lipputuloista johtuvan kiistan takia saleihinsa. Elokuvan levityksestä vastaava Nordisk Film on etsinyt korvaavia näytöksiä itsenäisissä elokuvateattereissa ja muissa esityspaikoissa. Ehkä katala, rahanahne temppu on piristysruiske pienille teattereille!

Vauhdikkaan elokuvaillan, Eve Hietamiehen ja Petteri Summasen kanssa vietetyn juhlan jälkeen koitti aamu Helsingin kaupunginteatterissa. Siellä paljastettiin teatterin pitkäaikaisen johtajan (1998-2016), näyttelijä Asko Sarkolan muotokuva. Eikä mikä tahansa muotokuva, vaan suomalaisen kuvataiteen mestarin, taidemaalari Rafael Wardin (s. 1928) maalaama työ.

Rafael Wardi maalasi vuoden verran Asko Sarkolan muotokuvaa Tartuffena. Rafael Wardi maalasi vuoden verran Asko Sarkolan muotokuvaa Tartuffena.

Teoksen nimi, Tartuffe, Asko Sarkolan esittämänä viittaa Sarkolan nimirooliin Molièren Tartuffessa Lilla Teaternissa viime vuonna. Kari Heiskasen ohjaama näytelmä oli Sarkolan viimeinen rooli johtajana, nyt työ jatkuu näyttelijänä - ja jälleen Heiskasen ohjauksessa Mannerheim ja saksalainen suudelma -näytelmässä, jonka ensi-ilta on 25.10.

Rafael Wardin työ on upea, monia ajatuksia herättävä. Aivan kuten hänen vuonna 2007 Helsingin kaupunginteatterille maalaamansa tilaustyö Kvartetti-näytelmästä, jota tähdittivät yli 481 esityksen ajan Kyllikki Forssell, Ritva Valkama, Lasse Pöysti ja Pentti Siimes.

"Ihailen Wardin draaman tajua, hän näkee Molièren teeman selkeästi", Asko Sarkola sanoo.

Taulussa hurjistunut, vallan sokaisema hengemies Tartuffe heiluu ristinsä kanssa. Symboliikkaa tähänkin aikaamme...

Hengenmiehenä huijaava Tartuffen-näytelmä suututti Molieren aikalaiset... Hengenmiehenä huijaava Tartuffe-näytelmä suututti Molièren aikalaiset...

Molemmat taulut löytyvät kaupunginteatterin toisen parven lämpiön seinältä. Suosittelen pysähtymään niiden äärelle!

 

 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti