maanantai 13. elokuuta 2018

Jasper Pääkkönen viisivuotiaana ensimmäistä kertaa lehtijutussa

Kaivelin arkistojeni aarteita, ja leikekirjasta vuodelta 1986 sattui silmiini hupaisa juttu. Olin toista vuotta Ilta-Sanomien toimittajana ja ideoimme vappujuttua viikonvaihteen lehteen. Kuvaukseen pyysin mukaan Suomen Kansallisteatterin näyttelijät Jukka-Pekka Palon ja Seppo Pääkkösen, vaimot Riitta Anttonen-Palon ja Virve Havelinin. Kaikki olivat valmiita leikkiin!

Lavastimme silloisen kotitaloni pihamaalle Käpylään vappubrunssin. Silliherkut taikoi naapurimme, ravintolapäällikkö, mestarikokki Hannu Harva. Kuvausvaatteet järjesti ystäväni, toimittaja Kaisa Hakala ja juomatkin varmaan joku sponssasi!

Riehakkaissa kuvissa seisoo etualalla pieni vakava poika. Ruskeat nappisilmät tuijottavat rävähtämättä kohti kuvaaja Sakari Viikan kameraa. Näyttää siltä, että poika keskittyy täydellisesti hetkeen, kuvanottoon.

Samat silmät leiskuvat nyt vihaa ja fanaattisuutta Spike Leen elokuvassa BlacKkKlansman. Silmät ovat näyttelijä Jasper Pääkkösen silmät.

Ainoa, joka oikeasti keskittyy kuvan ottamiseen, on tämä pieni poika, Jasper Pääkkönen! Vasemmalta kirjoittaja, Riitta Anttonen-Palo, Jukka-Pekka Palo, Virve Havelin ja Seppo Pääkkönen. (kuva Sakari Viika)

 

Ilta-Sanomien leikkimielisessä kuvauksessa vapun alla vuonna 1986 hän oli viisivuotias. Kuusi hän täytti muutaman kuukauden kuluttua, 15. heinäkuuta. Muutamaa vuotta myöhemmin hän oli jo pienissä lapsirooleissa isänsä ja setänsä, näyttelijä Antti Pääkkösen työpaikalla Kansallisteatterissa.

Paljon myöhemmin Kallion ilmaisutaidon lukio ja Saku Salinin rooli Salatut elämät -tv-sarjassa oli hyvää harjoitusta näyttelijän työhön. Sitten tuli Eero Takkusen Rooli Aleksi Mäkelän elokuvassa Pahat pojat. Se oli yksi Jasper Pääkkösen kotimaisista läpimurroista. Vuonna 2014 hän voitti jo parhaan miessivuosa-Jussin roolistaan Dome Karukosken elokuvassa Leijonasydän.





Kansainvälinen ura lähti puolestaan nousuun vuonna 2015, kun hän sai roolin History Channelin Viikingit-sarjan 4. tuotantokaudelta Halvdan Mustana.

Nyt hän tekee vaikuttavan, kansainvälisiä kehuja saaneen roolin BlacKkKlansman-elokuvassa. Se palkittiin Cannesin elokuvajuhlilla Grand Prix -palkinnolla, joka on elokuvajuhlien toiseksi tärkein palkinto. Ja vasta nyt Jasper Pääkkönen paljasti yrittäneensä luoda Hollywood-uraa kymmenen vuoden ajan!

Vaikeneminen on osa hänen imagoaan, hän ei ole laverrellut mediassa henkilökohtaisia asioitaan tai ihmissuhteitaan. Hänet tunnetaan elokuvarooleistaan, perhokalastajana ja vahvoista kannanotoistaan uhanalaisten kalojen puolesta. Tietenkin myös Löyly Helsinki -saunan ja ravintolana toisena omistajana.










Ounastelen, että suomalaiset voivat jännittää ensi vuoden puolella Oscarpalkintoja. Onkohan miessivuosa-Oscarin listalla tuttu nimi?






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti