torstai 30. syyskuuta 2021

Vahvojen naisten vauhdissa

Mikä riemu istua katsomossa ja nähdä sellaista teatteria kuin KOMin Lou Salomé -näytelmä! Aina Bergrothin kirjoittama näytelmä on kulttuuriteko ja vihdoinkin alkaneen teatterikauden huipputapaus. 

Aina Bergrothin esikoisnäytelmä Tahto kertoi faktan ja fiktion keinoin huippuhiihtäjä Aino-Kaisa Saarisesta, Lou Salomé tekee nyt tutuksi monille tuntemattoman runoilija, filosofi, psykoanalyytikko Lou Andreas-Salomén (s. 1861 Pietarissa-k.1937 Göttingenissä). 

Näinkin erilaisia aiheita Aina Bergroth käsittelee syvällä ymmärryksellä, rakkaudella ja huumorilla. Hän löytää vaivattomasti yhteisen nimittäjän: nämä naiset ovat oman tiensä itsenäisiä kulkijoita, vahvoja työssään ja elämässään.
 
KOMin näytelmä on riemukas runsaudensarvi, jonka lankoja pitelee taiten ohjaaja Riikka Oksanen. Vilma Melasniemi heittäytyy päärooliin estottomasti ja luo uskottavan kuvan naisesta, joka kamppaili kaikkia aikakautensa naiseuden vaatimuksia vastaan. Lou Salomé halusi ajatella, kirjoittaa, olla vapaa avioliiton ja miesten kahleista, vaikka kaikki häntä halusivat. 


Vilma Melasniemi säkenöi Lou Saloména! (kuva Noora Geagea)


Ja kaikki halusivat, himoitsivat itsenäistä, ajattelevaa naista ja halusivat silti kammitsoida hänet perinteiseen naisen rooliin. Kaikki tarkoittaa  muun muassa filosofi Friedrich Nietzsheä, psykoanalyytikko Sigmund Freudia, runoilija Rainer Maria Rilkeä ja Lou Salomén aviomiestä Friedrich Carl Andreasia

Heidän upeat roolinsa tulkitsevat Juho Milonoff, Niko Saarela ja Miiko Toiviainen. Ella Mettänen on kuin raikas, ilmeikäs tuulahdus eri rooleissaan - muun muassa Nietzshen mustasukkaisena siskona ja lopulta Lou Salomén tukijana ja rakastettuna (ja mikä ilo, Miiko Toiviainen ja Ella Mettänen ovat tästä syksystä lähtien teatterin ensembleä!).

KOMin pieni, mutta moniin lavastuksiin taipunut näyttämö muuttuu Janne Vasaman fantastisessa visualisoinnissa ja Tiina Kaukasen puvustuksessa kuin sukellukseksi Liisan ihmemaahan. Lavastuksen yksityiskohdista löytää aina uutta kaksi ja puolituntisen esityksen aikana. Esityksen yksi timantti on Eva Louhivuoren esittämä musiikki, joka kuljettaa Lou Salomén merkillistä tarinaa eteenpäin.

Juho Milonoff, Vilma Melasniemi, Ella Mettänen, Miiko Toiviainen, taustalla Niko Saarela. (kuva Noora Geagea)


Ohjaaja Riikka Oksanen kirjoittaa: "Voisiko olla maailma, jossa nainen, näkyvänä julkisessa roolissa,toimimassa ja ottamassa tilaa, voisi olla vapaa määrittelevältä katseelta?/.../ saadakseen luvan olla esillä ja näkyvä?" 

Aina Bergroth ja KOM tekevät naisesta näkyvän. Hänestä ei tehdä näkyvää seksisymbolina, vaan hän on säkenöivä nainen ilman hepeitä. Ihan vaan naisena.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti