sunnuntai 20. helmikuuta 2022

Elämä on iloleikki!

Uskomaton, unohtumaton teatterielämys, jonka koin ensi-illassa ja kaksi päivää myöhemmin uudestaan - sitä on Red Nose Companyn esitys Suomen Kansallisteatterissa. Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama, sekä harmonikassa Niko Kumpuvaara! (kuva Cata Portin)

Kokemus, joita teatteria harrastavalla on loppujen lopuksi vain muutama... Omissa teatterimuistoissani Kiven näytelmien tulkinnoista nousevat kärkeen Nummisuutarit Kansallisteatterissa 1968, Seitsemän veljestä Turun kaupunginteatterissa 1971 ja Ryhmäteatterin Nummisuutarit kesällä 1993 Suomenlinnassa.

Nyt ollaan teatterin ytimessä - tätä teatteri parhaimmillaan on. Näyttelemistä, akrobatiaa, suurenmoista tulkintaa, kulttuurihistoriaa, keveitä sivalluksia nykyhetkeen, ja katsoja vuodattaa ilon ja liikutuksen kyyneleitä.

Näyttelijät klovnien maskien takana ovat kuin commedia dell´artessa, ja tarina kantaa ilman kasvojen ilmeitä. Taustalla soi Marzi Nymanin hieno musiikki, jota esittävävät Avanti!Jousikvartetti ja harmonikassa Niko Kumpuvaara. 

Kaiken ytimessä soi Aleksis Kiven suomen kieli, joka parhaimmillaan meissä yhä säkenöi - ihan väärentämätön, rikas kieli. 

Red Nose Companyn kaksikon, Timo Ruuskasen ja Tuukka Vasaman monivuotinen työ Aleksis Kiven elämän ja teosten parissa on ei ole mennyt hukkaan. He ovat löytäneet Kiven sielun ja elämän, kaikkinensa. Käsikirjoittaja Eva Buchwald ja Linda Wallgren ovat tehneet riemullista yhteistyötä Ruuskasen ja Vasaman kanssa. Esityksen vaikuttavan lavastuksen ja puvustuksen on suunnitellut Tarja Simone, valosuunnittelun Ville Virtanen.

Red Nose Companyn fantastisen esityksen myötä Suomen Kansallisteatteria voi vain onnitella - ei voisi olla parempaa teatterin 150-vuotisen taipaleen juhlanäytelmää.

Ei uusia tulkintoja Seitsemästä veljeksestä, Kullervosta, vaan juuri tämä: "Mutta kas, kun kuin kaikki viimein ympäri käy, niin ottamme ryypyn ja unohdamme kaikki. Ryypin otamme ja nauramme ja itkemme yhtaikaa elinkautemme retkille."

Red Nose Company jatkaa matkaansa Kansallisteatterista ympäri Suomen teattereita. www.rednose.company.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti