keskiviikko 11. elokuuta 2021

 ONNELLISIA HYMYJÄ KATSOMOSSA - MASKIN TAKAA!

Odotettu ja kaivattu teattereiden ensi-iltakausi käynnistyi Suomen Kansallisteatterin Vallilan näyttämöllä. Elokuinen leppeä ilta, rouhea miljöö kuin jossain Keski-Euroopassa ja Molieren komedia Saituri vuodelta 1668 johdattavat katsojan odotettuun teatterikauteen. 

Hetki oli jotenkin juhlava, kun vahtimestari Matti Patana alkoi päästä yleisöä sisälle teatterin ala-aulaan. Katsomoon mahtuisi melkein 300 henkeä, nyt sisälle saa ottaa vain vajaat sata. Ei voi kuin ihmetellä näitä yhä jatkuvia teattereiden katsomorajoituksia, kun on nähnyt uutisia satojen ihmisten riehumisesta festarijuhlissa! 

Vesa Vierikon ohjaus luottaa Arto af Hällströmin suomennokseen ja melko perinteiseen tulkintaan vanhasta kitupiikistä, Harpagonista, joka yrittää naittaa itsensä nuorelle ja kauniille Marianelle. Loppujen lopuksi saiturille rakkainta on raha, tietenkin. Hän epäilee rahojensa varastamisesta jopa katsomossa istuvaa yleisöä, "teitä siellä maskienne takana"!

Markku Maalismaa tekee nimiroolissa takuuvarman tulkinnan. Hän on uskomattoman ketterä ja niljakkaan liukas. Maalismaan eleissä näkee hetkittäin näyttelijä Vierikon omaa mimiikkaa. 

Paula Siimes, Heikki Pitkänen, Juha VarisKarin Pacius ja lopun kohtauksessa vaikutuksen tekevä Antti Pääkkönen nautiskelevat rooleissaan. Ja onhan näyttämöllä mukana myös nuoriso-osasto teatterikoululaisia myöten. Tarja Simonen lavastus ja puvustus on runsas ja sadunomaisen kaunis! 

Paikoitellen tuntui hieman turhalta ja yleisöä kosiskelevalta muutamat sketsimäiset imitaatiot (Spede, Tapio Rautavaara, Kyllikki Forssell...), mutta mitä siitä - teatteria me tarvitsemme.

Sitä tarvitsevat taiteilijat, ja sitä tarvitsee yleisö. Älkää enää viekö tätä meiltä!








     Paula Siimes ja Markku Maalismaa nautiskelevat rooleissaan Saiturissa, joka viimeinkin saatiin ensi-iltaan.




    Tätä meiltä ei enää saa viedä pois - teatteria, kulttuuria, yhteisiä hetkiä elämysten äärellä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti