perjantai 29. kesäkuuta 2018

Sari Siikander ja Mikko Ahti löysivät toisensa uudelleen ja yllättävät Lappeenrannassa

Näyttelijä Sari Siikander ja tanssija, koreografi Mikko Ahti olivat tähtipari vuonna 2007 Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Yhteinen kemia ja tekemisen intohimo löytyivät jo silloin, ja kun Sari Siikanderille tarjottiin mahdollisuutta ohjata Kaunis Veera Lappeenrannan kesäteatteriin, hän otti heti yhteyttä Mikko Ahtiin.

Sari Siikanderin esikoisohjaus ja Timo Kärkkäisen dramatisoima vanha tarina on hurmaavaa musiikkiteatteria, jota Mikko Ahdin taidokas koreografia tukee hienosti. Eikä vain tue, vaan on oleellinen osa esitystä.  Ja kun bändinä soittaa maineikas Jean S., tunnelma lennähtää siiville ensisävelistä lähtien. Näyttämö täyttyy liikkeestä ja vauhdista, ja ovathan tunnelmaa vauhdittamassa näyttelijöiden lisäksi tanssipari Sami ja Jutta Helenius sekä lappeenrantalaisia nuoria tanssijoita.

Ohjauksessa ja dramatisoinnissa on keskititty nimenomaan Veeran tarinaan, ei monille tuttuun Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta -elokuvan tapahtumiin. Sehän oli Tatu Pekkarisen käsikirjoittama, vuonna 1950 valmistunut elokuva, jonka lauluista lentäväksi lauseeksi jäi "parrulastissa seilattiin".

Siikander sai Kauniiksi Veeraksi nuoren ja lahjakkaan Sofia Arasolan, jokaa on ehtinyt esiintyä jo muun muassa Turun kaupunginteatterissa, UIT Sata lasissa -revyyssä ja myös Antti Tuiskun tanssijana. Sekä Salkkareissa! Roolissaan Veerana hän näyttää taitonsa näyttelijänä, laulajana ja tanssijana. Samaan yltävät myös muut nuoret näyttelijät, Rikhardia näyttelevä Konsta Reuter ja Zingalin roolissa loistava Mikko Rantaniva.

Sofia Arasola on Veera, Mikko Rantaniva häntä himoitseva Zingali. (kuva Mirkku Merimaa)

 

Temperamenttisen Daarian rooliin ei voisi kuvitella parempaa valintaa kuin Sinikka Sokkaa. Hänen lavasäteilynsä ja läsnäolonsa sähköistävät jokaisen kohtauksen, jossa hän on mukana. Hyvänä vastanäyttelijänä hänellä on Jussi Lampi, joka näyttelee hänen puolisoaan Salomoa. Lammen juurevasti leukaileva mustalaismies ei ammu yli, vaan on juuri niin aito romanimies kuin olla voi. Ennen ensi-iltaa katsomoon kutsuttiin ryhmä romaneita, jotka nimenomaan pyysivät Sinikka Sokkaa ja Jussi Lampea puhumaan vielä leveämmin heidän murrettaan!

Sinikka Sokka loistaa mustalaisäidin roolissaan. (kuva Mirkku Merimaa)

 

Varsinainen subrettipari on Sinikka Sokka ja Jussi Lampi Veeran vanhempina. (kuva Mirkku Merimaa)

 

Helsingin kaupunginteatterissa monissa rooleissa näkemäni Panu Vauhkonen pääsee irti Santarmin-roolissaan. Ohjaaja on selvästi saanut esille hänestä aiemmin näkemättömiä puolia. Ja Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttelijä Sanna Kemppainen loistaa roolissaan ruhtinatar Tolkkina ja tekee yhden esityksen kiehtovimmista ja hauskimmista hahmoista.

 

Konsta Reuter, Sanna Kemppainen ja Juhani Loukkola ottavat kohtaukset haltuunsa! (kuva Mirkku Merimaa)

 

 

Kesäteatteriin liitetään useimmiten määreet kepeys ja viihde. Niitäkin Kauniissa Veerassa on, mutta se on myös taitavaa teatteria ja tunteisiin vaikuttavaa draamaa.

Sari Siikander siteeraaa näytelmän käsiohjelmassa A. Suholan runoa. Siinä on lause: "Tärkeintä elämässä on nöyryys ja intohimo. Mitä tahansa teetkin, tee se takapuoli savuten. Syöksy siihen suorin vartaloin, kahdella kierteellä."

En epäile yhtään etteikö Sari Siikanderia nähtäisi enemmänkin ohjaajana!

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti