keskiviikko 12. helmikuuta 2020

ELÄMME KONSULTTIEN JA HUIJARIEN AIKAA


Ryhmäteatterin uutuusnäytelmä Usko, toivo, huijaus ottaa vahvasti kantaa moneen nykyhetken ilmiöön. Vera Tyhtilän kirjoittaman näytelmän alaotsikko kuuluu "kuinka köyhää huijataan". Näytelmän nimi perustuu psykiatri Hannu Lauerman samannimiseen kirjaan, ja näytelmässä onkin mukana hyvin hänen tyyppisensä oikeuspsykiatri (Robin Svartström). 

Köyhä tarkoittaa tässä yhteydessä ketä tahansa meistä, niin työelämässä olevia tai sieltä syrjäytyneitä, meitä ja heitä, jotka uskovat sokeasti konsulttien sanomaan ja toisaalta sosiaalisen median suoltamaan mielipidetulvaan. Kovin helposti me tulemme huijatuiksi! 

Yksi näytelmän koskettavia teemoja on se, miten perheen teini-ikäinen tytär (Jutta Järvinen, TeaK)  saa enemmän lämpöä ja läheisyyttä somessa tutustumaltaan mieheltä kuin vanhemmiltaan. Digitaalinen virta vie hänet vaarallisille vesille, eivätkä vanhemmat tiedä asiasta mitään. Tytär kaipaa läsnäoloa, mutta siihen ei vanhemmilla ole aikaa, ei kykyä pysähtyä edes hetkeksi kuuntelemaan hänen yksinäisyyttään. Kännykän ruudulla näkyvä tuntematon mies on tytölle läheisempi kuin oma äiti tai isä.

Juha Kukkosen ohjaus paljastaa ennen kaikkea karusti sen, miten työtön pariskunta (Minna Suuronen ja Robin Svartström) joutuvat digitaaligurun pauloihin. Nämä gurut, konsultit ja yrityksiltä satoja tuhansia kupanneet tyypit ovat tuttuja monelta alalta. Konsulteilla on suuret puheet, paljon ylisanoja, ja he tietävät kaiken paremmin kuin ammatissaan pitkään olleet työntekijät. Kokemuksella, ammattitaidolla ja pitkällä työuralla ei ole näille tyypeille mitään merkitystä. Vuosien varrella näitä todellisen elämän konsultteja kuunnellessa on tullut usein mieleen H.C. Andersenin satu Keisarin uusista vaatteista. 

Gurua näyttelevä Santtu Karvonen on pelimies, jonka elkeet ja puheet ovat juuri sitä, mitä todellisuudessakin nähdään. Hän julistaa sanomaansa kuin herätyskokouksen saarnamies, lietsoo asiakkaansa uskomaan suureen tulevaisuuteen ja pilvilinnoihin, jotka eivät voi missään tilanteessa toteutua. Raha saatuaan guru jättää asiakkaansa heitteille. Hän on erinomaisesti luotu roolihahmo,  jonka olemuksen Karvonen saavuttaa hyytävästi. 






Jutta Järvinen on tytär, Minna Suuronen työttömäksi jäävä äiti (kuva Mitro Härkönen).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti