keskiviikko 21. syyskuuta 2022

Ei unohdeta iloa

Elämänmottoni oli jo kaukaisella 1980-luvulla OI ILO. Kaksi sanaa, mutta merkityksellisiä. Kaiken koetun ja eletyn jälkeen  - oi ilo! Homo ludensin, leikkivän ihmisen määritelmän kehitti historioitsija Johan Huizinga vuonna 1938 kirjassaan, jossa hän pohti leikin roolissa kulttuurissa.

Leikki ja ilo tulivat jälleen toteen vuorokauden mittaisella risteilyllä. Olipa melkoinen kokemus syksyn teatteriensi-iltojen keskelle!

Matka alkoi kello kuusi aamulla Helsingistä, vei Turkuun ja Viking Linen uutuuslaivalle Gloryyn, jolla matkasin viimeksi laivan neitsytristeilyllä helmikuussa. Ukrainan sota oli juuri alkanut ja nyt, kun tätä kirjoitan uutisissa päällimmäisenä Venäjän julistama osittainen liikekannellepano.

Synkkää ja raskasta. On. Mutta iloakin on niin kauan kuin eletään ja tässä ollaan, me vielä rauhassa. 


Vuorokauden mittaisen risteilyn kohokohta olivat oudot valkoisiin pukuihin pukeutuneet, kasvoiltaan tunnistamattomat oliot, tyypit kuin ulkoavaruudesta. Oliot näimme musiikkiteatterishowssa laivan Vista Roomissa, jossa esiintyy lokakuun alkuun asti Voca People -ryhmä.

Maailmanlaajuisesti tunnettu taiteilijaryhmä esittää musiikkinsa a la cappella -musiikilla ja beatboxin keinoin. Mitään instrumentteja ei esityksessä ole, vaikka siltä kuulostaa. Ihan uskomaton on taito, jolla nämä artistit tekevät äänet, musiikin, liikkeen ja myös kunkin hahmon karaktäärin. Repertuaaria heillä riittää Madonnasta ja Michael Jacksonista Mozartiin.
Voca People on esiintynyt tähän mennessä ympäri maailmaa, ja yleisömääräkseen se laskee jo yli kaksi miljoonaa katsojaa. Muun muassa The New York Timesin arviossa on maininta: Simply great!

Tel Avivissa syntynyt ryhmän vetäjä kertoi esityksen jälkeen, että pääsyvaatimukset porukkaan ovat kovat. Eri puolilta maailmaa mukana on huipputason taiteilijoita, jotka laulavat, näyttelevät ja hallitsevat taitoa vaativan mimiikan valkoisten maskiensa takaa.

Jos Voca People kiinnostaa, nyt nopsaan kohti Glorya, joka lähtee Turun satamasta joka aamu kello 8.45, matkaa Tukholmaan ja palaa takaisin Turkuun seuraavana aamuna.

Voca People jatkaa lokakuun kolmanteentoista, mutta eihän ilo siihen lopu. Viking Linen laivaston eri areenoilla nähdään yhteensä yli 10 000 keikkaa vuodessa. 

Viking Grace -laivalla esiintyvä Jannika B sanoo osuvasti, että artistin työ on enimmäkseen yksinäistä puurtamista studiolla. 

"Kosketus ihmisiin on työn mehukkain hedelmä."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti