lauantai 17. syyskuuta 2022

ReeaRuu on musikaali elämästä, kuolemasta ja myös enkeleistä

KOM-teatteri mainostaa ReeaRuu-musikaalia sydämelliseksi ja pöhköksi koko perheen musikaaliksi. Pöhkö se ei ole, mutta kylläkin hullunhauska, kyyneliin asti naurattava ja itkettävä. 

Rakastetun runoilijan Ilpo Tiihosen (1950-2021) runoihin pohjautuva ReeaRuun tarinan sävelsi aikoinaan musikaaliksi Markus Fagerudd (s. 1961). KOMin esityksen ohjannut Lauri Maijala näki sen vuonna 1992 Ritva Holmbergin ohjaamana Helsingin kaupunginteatterissa ja oli myyty. Niin myyty, että hänen tiensä teatterin maailmaan käynnistyi siitä.

Tarina alkaa, kun kuusivuotias Ruu-poika lähtee perheensä kanssa hiihtomatkalle, joka loppuu traagisesti. Hän menettää auto-onnettomuudessa isänsä, äitinsä ja isosiskonsa Reean. 


Ella Mettänen on Reea, Miiko Toiviainen Ruu. (kuva Noora Geagea)


Hullunkurinen kemian professori Huitale voittaa arpajaisten päävoittona järkytyksekseen Ruun, orpopojan. Huitaleen kaveri, lintutieteilijä Kuikka antaa oivia neuvoja, miten siskoaan kaipaavan pojan kanssa pitäisi menetellä. Otetaan tieteen keinot käyttöön ja tehdään enkeli!! 

Kemiallisten kokeiden seurauksena syntyy kaikkea muuta kuin enkelin näköisiä olioita. Puvustuksen suunnitellut Joona Huotari pistää tässä kohden parastaan.

ReeaRuun kieli on lumoavaa Tiihosen tekstiä, leikittelyssään kuin suomen kielen musiikkia. Ohjaajana Lauri Maijala on löytänyt juuri oikean sävelen - musikaali koskettaa lapsia, ja se liikuttaa aikuista katsojaa.

Parempaa kaksikkoa ReeaRuuksi on vaikeaa kuvitella kuin Miiko Toiviainen (Ruu) ja Ella Mettänen (Reea). Toiviaisen pienen pojan ikävä, elämän ja kuoleman mysteerin ihmettely on sydäntä särkevän kaunista, Mettäsen veljeään lohduttava enkeli kerrassaan suloinen ja välillä kuin pikku riiviö. Hänen lauluosuutensa ovat esityksen kohokohtia.

Juho Milonoff professorina ja Niko Saarela lintutieteilijänä tekevät kertakaikkisen hienot roolit ja pelaavat yhteen kuin Majakka ja Perävaunu. Ja viidentenä ensemblessä Vilma Melasniemi täydentää äitinä ja myös orpotyttönä kokonaisuuden.

Niko Saarela, Miiko Toiviainen ja Juho Milonoff koittavat keksiä enkelin. (kuva Noora Geagea)

Janne Vasaman lavastus muuttaa teatterin näyttämön tähtitaivaaksi kuineen, joita kattoon ripustetut kymmenet riisipaperivalaisimet markkeeraavat. Näyttämän takaosaan pystytetyllä orkesterikorokkeella soittavat Markku Luuppala, Esko Grundström, Mari Kätkä ja Sara Puljula

Jos koskaan, niin juuri näinä aikoina tarvitaan tällaista lohtua ja iloa antavaa teatteria. ReeaRuu ei yritä ratkaista elämän ja kuoleman mysteeriä, tärkeintä on, että olisimme ihmisiksi keskenämme. Ja ehkä se enkelinsiiven kosketus on aistittavissa, jos oikein herkistyy.  


Orkesteri soittaa lavastuksen takaosaan pystytetyllä korokkeella. (kuva Noora Geagea)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti