maanantai 7. marraskuuta 2016

Ensimmäistä kertaa elämässä

Pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni Levin talvikauden avajaisiin. Maineeltaan villin viikonlopun aikana koin monta ensimmäistä kertaa elämässä -elämyksen.

Levillä ei ollut vielä lunta nimeksikään, mutta lisää on säätietojen mukaan luvassa pitkin viikkoa. Leviläiset iloitsivat siitä, että ensi viikonloppuna pystytään järjestämään alppihiihtokauden avajaiskilpailu, Levin Maailmancup. Viime vuonnahan se ei huonon lumitilanteen vuoksi onnistunut.

-Tänne odotetaan 20 000 kävijää, ja televisiossa avauskisaa katsoo 150 miljoonaa tv-katsojaa ympäri maailmaa, kertoi Levin matkailuvaikuttaja Jouni Palosaari.

Talvikauden avajaisviikonlopun yksi tapahtuma oli Classic Pizzan rantautuminen myös Leville. Tasan kaksikymmentä vuotta sitten Hangosta alkaneen perheyrityksen pizzerioita on jo Suomessa jo kolmetoista ja niiden lisäksi luomutuorepastaa valmistavia Makaronitehdas-ravintoloita kolme.

-Ensi vuonna avaamme ensimmäisen Classic Pizzan Tukholmaan, kertoi firman toinen omistaja, Merja Rahkola-Toivanen. Puoliso Juha Toivanen ei ollut tällä kertaa mukana.

Classic Pizzan Merja Rahkola-Toivanen ja uusi liiketoimintajohtaja Terhi Okkonen kertoivat, että seuraavaksi valloitetaan Tukholma. Classic Pizzan Merja Rahkola-Toivanen ja uusi liiketoimintajohtaja Terhi Okkonen kertoivat, että seuraavaksi valloitetaan Tukholma.

Classic Pizzan myydyin tuote on muuten pizzojen ohella Legras-samppanja, jota tuodaan Chouillyn-kylästä Champagnen alueelta.

Talven ihmemaan koin lauantaina, kun hurautin taksilla Levin laelle. Mitä ylemmäs noustiin, sitä kirkkaammaksi päivä muuttui. Aurinko viisti maisemaa jo kovin alhaalta, sillä kaamos alkaa parin viikon kuluttua, mutta valoa, sitä oli. Ohuet sumuharsot kaukaisuudessa, ensilumeen peittynyt maisema ja hiljaisuus antoivat juuri sen elämyksen, jonka voi Lapissa kokea.

Näköala- ja tunturiravintola Tuikussa oli kuitenkin porukkaa kuin parhaimpaan sesonkiaikaan. Tuikun asiakaskunta on aikuista väkeä, vaan meno vauhdikasta. Viihtyisyyden takaavat Tuikun tarmokkaat yrittäjät Hille ja Jarkko Kuusisto, jotka ovat paiskineet täyttä päivää ravintolassaan jo kymmenen vuotta.

Talvi on alkamassa tunturissa. Talvi on alkamassa tunturissa.

Lauantai-illan huippuelämys oli Anna Puun konsertti Hullu Poro Areenalla. Jos ei ole nähnyt häntä ennen lavalla, niin vahva suositus; Anna Puu on lahjakas esiintyjä, joka osaa ottaa lavan haltuunsa. Alkuvuosien runotyttömäisyys on muuttunut aikuisen naisen karismaksi.

Näköala- ja tunturiravintola Tuikusta näkee kirkkaalla ilmalla yhdeksän tunturin laet. Näköala- ja tunturiravintola Tuikusta näkee kirkkaalla ilmalla yhdeksän tunturin laet.

Anna Puu villitsi Hullu Poro Areenalla. Anna Puu villitsi Hullu Poro Areenalla.

Sitten oltiinkin jo lyhyiden yöunien jälkeen sunnuntaissa ja kotiinpaluun hetkessä. Se ei kuitenkaan tapahtunut ihan hetkessä, sillä paluulento Helsinkiin lähti Kittilän sijaan Rovaniemeltä. Onneksi, sillä saimme tilaisuuden tutustua Särestöniemeen, taiteilija Reidar Särestöniemen (1925-1981) lapsuudenkotiin Vanhaan Särestöön, Raili ja Reima Pietilän hänelle suunnittelemaan galleriarakennukseen ja tietenkin Reidar Särestöniemen vaikuttavaan taiteeseen.

Sitä en muistanut, että hän eli miessuhteessa. Aikakausi oli vaikea, sillä homoseksuaalisuus oli Suomessa vielä rikos. Hän kirjoitti, että "on hyvin harvoja, joille voi oikeasti kertoa asioistaan, ja siitä mitä aidosti tuntee". Hän oli rakastunut syvästi itseään vanhempaan runoilija Yrjö Kaijärveen 1960-luvun loppupuoliskolla. Suhde oli väkevä. Se katkesi yllättäen Yrjö Kaijärven kuolemaan vuonna 1971. Reidar sai tiedon rakastettunsa kuolemasta ollessaan Etelämantereen matkalla.

Reidar Särestöniemi kuvasi taiteessaan suhdettaan runoilija Yrjö Kaijärveen, jonka hän menetti liian varhain. Reidar Särestöniemi kuvasi taiteessaan suhdettaan runoilija Yrjö Kaijärveen, jonka hän menetti liian varhain.

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti