torstai 3. marraskuuta 2016

Serkukset yhteistyössä

Viime viikolla söin lounasta ohjaaja Kurt Nuotion kanssa, tällä viikolla aamiaista kahden viehättävän nuoren naisen kanssa.

Helsinkiin satoi ensilumen samana aamuna, kun tapasin Manuela Boscon ja serkkunsa Anita Kirvesniemen Korkeavuorenkatu kakkosessa. Paikka oli kustantamo Cozy Publishingin tunnelmallinen toimisto, ja syy aamiaistapaamiseen oli Manuelan uutuus, ruokakirja Vegemania.

Naiset ovat serkuksia sitä kautta, että Manuelan äiti on entisen huippuhiihtäjä Harri Kirvesniemen sisko, ja Anita Harri ja Marja-Liisa Kirvesniemen tytär.

-Meitä on neljä serkusta ja olemme viettäneet paljon aikaa suvun yhteisessä kesäpaikassa Mikkelin lähistöllä. Olemme Manuelan kanssa läheisiä ystäviä, Anita kertoi.

Anita Kirvesniemi ja Manuela Bosco sanovat, että syömisessä on loppujen lopuksi kysymys arvoista ja niiden syvällisestä tiedostamisesta. (kuva Ulla-Maija Lähteenmäki) Anita Kirvesniemi ja Manuela Bosco sanovat, että syömisessä on loppujen lopuksi kysymys arvoista ja niiden syvällisestä tiedostamisesta. (kuva Ulla-Maija Lähteenmäki)

Manuelan savolaissisialaisessa perheessä ruoka oli italialaiseen tapaan tärkeä arjen osa. Sen jälkeen hänellä on ollut monenlaisia ruokasuhteita.

-Huippu-urheiluaikoinani näkökulmani ruokaan muuttui ja olen kokenut myös syömishäiriöitä. Ennen kuin sain esikoiseni aloin syödä kasvisruokaa. Kasvisruoka on minulle eettinen, mutta myös terveyteen liittyvä valinta, kaksi-vuotiaan tyttären ja kohta kymmenen kuukauden ikäisen pojan äiti Manuela kertoi.

Hänen monivuotinen haaveensa on painotuore Vegemania. Kirjan reseptiikka on helppoa ja houkuttelevaa, kuvat siihen on ottanut Ulla-Maija Lähteenmäki.

Kirjan lopussa saa serkku Anita puheenvuoron. Yhdysvalloissa New Mexicossa ja Minnesotassa terveystieteitä opiskellut Anita on nyt kirjoilla Kuopiossa, Itä-Suomen Yliopistossa, jossa hän opiskelee kansanterveystiedettä.

-Puolet kasvihuonepäästöistä tulee tutkimusten mukaan lihantuotannosta, ja siksi kulutuskäyttäytymisemme on pakko muuttua tulevaisuudessa. En ole kokki tai ravintoterapeutti, mutta innostunut näistä asioista, sanoo serkkunsa kirjaan mielihyvin mukaan lähtenyt Anita.

Omassa osiossaan hän kirjoittaa vegaaniruokavalion vaikutuksista fyysiseen terveyteen ja painonhallintaan. Hän kirjoittaa myös gluteenin vaikutuksista elimistöön ja toteaa, että jokaisen olisi tärkeää kuunnella omia tuntemuksiaan ja lisätä ruokavalioon luontaisesti gluteenittomia raaka-aineita - kvinoaa, hirssiä, täysjyväriisiä ja tattaria.

Eilen oli sitten pakko tehdä Manuelan repeptillä granolaa eli kotoisemmin mysliä. Siihen tulee 20 kivetöntä taatelia, kaksi kuivattua viikunaa, kaksi desiä rusinoita, 1 ruokalusikallinen kanelia, 1 teelusikallinen muskottia, 3 desiä kaurahiutaleita, 1 desi kurpitsansiemeniä, 1 desi pekaanipähkinöitä, kourallinen cashewpähkinöitä ja kaksi ruokalusikallista ruokosokeria. Kaurahiutaleet, kurpitsansiemenet, pähkinät ja sokeri paahdetaan pannulla, loput ainekset sekoitetaan pilkottuna sekaan.

Huippuhyvää ja taatusti terveellistä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti