sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Rakkaudentunnustus Kansallisteatterille

kattoSe oli teatterirakkautta siltä istumalta.

Olin päälle kymmenvuotias, kun pääsin ensimmäistä kertaa Suomen Kansallisteatterin suuren katsomon penkkiriville neljä. Pienen tytön silmin valtavalta tuntuva näyttämö, korkeuksiin kohoava Yrjö Ollilan vaikuttava kattomaalaus, ja sitten koko nuoruutensa vimmassa Esko Salminen Nummisuutarin Eskona. Vähän myöhemmin Särkelä itte -näytelmä, nimiroolissa Tauno Palo.

 

Muutama päivä sitten olin Kansallisen pääjohtaja Mika Myllyahon tarjoamalla aamiaisella. Innostunut, alaisiaan innostava Myllyaho kertoi teatterin ensi vuoden ohjelmistosta, sen vastauksesta "maailman huutoon". Olematta tiukkapipoinen taiteilija, Myllyaho sanoi, että katsojat haastetaan tiukalla, elämyksellisellä taiteella. Haaste on kantanut hyvin tähänkin asti, sen osoittavat viime vuosien hyvät katsojaluvut.

Antti Luusuaniemi ja Katariina Kaitue ovat Macbethin tähdet. Antti Luusuaniemi ja Katariina Kaitue ovat Macbethin tähdet.

Kansallisteatterin ja Suomen juhlavuoden 2017 avaa maaliskuussa suuren näyttämön Macbeth. William Shakespearen mestariteoksen ohjaa Janne Reinikainen. Päärooleissa ovat virkavapaaltaan teatteriin palaava Antti Luusuaniemi ja 25-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä Katariina Kaitue.

Luvassa on odotuksia nostattava esitys, ei pölyn peittämää Shakespearea, vaan peili suoraan meihin, jotka juuri nyt elämme tässä ajassa.

Reinikainen ohjasi Kansallisen suurelle näyttämölle jo vuonna 2007 Gogolin Reviisorin. Se ei ollut katsojamenestys - ehkä teatterin silloiseen linjaan ja katsojakuntaan vaikeasti uppoava tulkinta. Minuun se teki kuitenkin vaikutuksen, ei vähiten Petri Mannisen liukkaan taitavan pääroolin takia.

Reinikaisen ohjaama Maksim Gorkin Pohjalla pienellä näyttämöllä oli sen sijaan vuonna 2014 menestys. Pohjalla vieraili kotiteatterin jälkeen Pietarissa ja kaiken maailman paikoista Kolumbiassa, Bogotan teatterifestivaaleilla.

-Pietarissa kieltämättä jännitti, esittää nyt venäläisille Gorkia! Yleisö oli kuitenkin aivan innoissaan, Janne Reinikainen kertoi aamiaisella.

Entä Bogota tämän vuoden alussa?

-Tunnelma oli kuin rockkonsertissa. Esitimme näytelmän viisi kertaa neljän päivän aikana. Espanjaksi tekstitetty esitys keräsi yhteensä 2 880 katsojaa maailman suurimmalla teatterifestivaalilla. Viidestä näytännöstä kolme Teatro Libre de Chapinerossa olivat loppuunmyytyjä.

Jotain yhtä hurjaa, elämyksellistä odotan Macbethilta. Ja onhan mukana jälleen se näyttelijä, jonka näin kaukaisella 1960-luvulla. Esko Salminen!

Ennen sitä kuitenkin syksyn odotettu ensi-ilta - Jussi Nikkilän ohjaama Rikhard III, pääroolissa Eskon poika Kristo Salminen.

Kristo Salminen on Rikhard III. (kuva Krista Mäkinen) Kristo Salminen on Rikhard III. (kuva Krista Mäkinen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti