perjantai 16. syyskuuta 2016

Erkki Saarela on tarttuva tauti

Olen ihaillut Erkki Saarelaa Mysterio Buffossa KOM-teatterissa, tv:n Soidinmenojen himokkaana Pastori Sillinä, Emmi Jurkkana Teatteri Jurkassa ja monissa muissa rooleissa.

Nyt hän esittää Espoon kaupunginteatterin Louhisalissa Osku Valveen kirjoittamaa ja ohjaamaa Tarttuvia tarinoita -monologinäytelmää. Nerokas komedia kulkutaudeista kuljettaa näyttelijää halki vuosisatojen ja ottaa salaviisaasti kantaa ihmisten tekoihin ja niiden seurauksiin. Yhdessä kohtauksessa myös Suomen nykymenoon.

Herra Syfilis, tuttavallisemmin Syffe toivottaa tervetulleeksi teatteriin! (kuva Andreas Janett) Herra Syfilis, tuttavallisemmin Syffe toivottaa tervetulleeksi teatteriin! (kuva Andreas Janett)

Erkki Saarela on Sari Salmelan puvustamana riehakas renessanssiasuinen syfilis eli kuppa, kuoleman kaapuun pukeutunut rutto, niljakas, eri puolilla vaaniva kolera. Ja tervetuloa Ruotsin-laivalle, sen seisovaan pöytään, jonka äärellä häärii punainen pikku bakteeri. Syökää ituja, Atlantin yli tyhjiöpakkauksessa lennätettyä savusiikaa, herkutelkaa pöydässä pitkään seisoneilla juustoilla. Bakteeri riemuitsee!

Ruotsin-laivan iloinen pikku veitikka, seisovan pöydän ääressä vaaniva bakteeri. (kuva Andreas Janett) Ruotsin-laivan iloinen pikku veitikka, seisovan pöydän ääressä vaaniva bakteeri. (kuva Andreas Janett)

Erkki Saarela vaihtaa lennossa asua ja roolia, hän laulaa ja suoltaa tarinaa moni-ilmeisesti. Lokakuussa seitsemänkymmentä vuotta täyttävä näyttelijä tanssahtelee yhtä notkeasti kuin nuorukainen ja ojentelee punaisiin legginseihin verhottuja jalkojaan kuin paraskin ballerina.

Jos haluatte nähdä, miksi teatteri on, kannattaa suunnata vikkelästi Espooseen. Näytöksiä ei ole monta, mutta Erkki Saarela lähtee varmasti kiertämään esityksellään Suomea.

Hän palaa Emmi Jurkkana myös Teatteri Jurkkaan lokakuussa, jolloin Laura Jäntin ja Ilpo Tiihosen Ilta Emmin kanssa -esityksiä nähdään kuusi kertaa.

Erkki Saarela on tarttuva tauti, josta ei halua päästä eroon!

 

 

Kolera on saanut nimikkoaltaansa Helsinkiin, eikä koleraa ole voitettu. (kuva Andreas Janett) Kolera on saanut nimikkoaltaansa Helsinkiin, eikä koleraa ole maailmasta vieläkään voitettu. (kuva Andreas Janett)

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti