maanantai 19. syyskuuta 2016

Pekka Laiho, ihan peto näyttämöllä

Mikään ei voisi piristää maanantaipäivää enemmän kuin innostuneen, työhönsä intohimoisesti suhtautuvan teatterimiehen, kirjailijan tapaaminen. Istahdimme kahville Pasi Lampelan kanssa, jonka kirjoittamaa ja ohjaamaa Kenraali ja Casanova -näytelmää esitetään parhaillaan Helsingin kaupunginteatterin Pengerkadun näyttämöllä (siellä Ryhmiksen legendaarisella).

Näytelmän lähtökohta on kerrassaan herkullinen. Lampela törmäsi erikoiseen historialliseen faktaan, jonka mukaan kenraali Sprengtporten tapasi keskieurooppalaisessa kylpylässä naistenkaataja Casanovan.

-1700-luku oli vallankumouksen ja erotiikan vuosisata, ja siihen sopii erinomaisesti näiden kahden herran kohtaaminen. Sprengtporten oli merkittävä poliittinen henkilö, ristiriitainen opportunisti, ja Casanova näytelmäni ajankohtana jo kuolemaisillaan. Hän toimii kuitenkin amorina, kun kenraali kohtaa kylpylässä nuoren markiisittaren.

Pasi Lampela sai näytelmäänsä unelmamiehityksen. Casanovaksi ryhtyi ilman muuta hänen luottonäyttelijänsä Pekka Laiho, jonka kanssa ohjaaja teki ensimmäisen yhteistyönsä jo vuonna 2003.

-Pekka on aito näyttämöeläin, älykäs, voimakas ja äärimmilleen latautunut. Hän on intohimoinen teatteri-ihminen, aina luihin ja ytimiin saakka! Ohjaajalle hän on aarrearkku, teatterihistoriaa ja kokemusta täynnä. Itseironiaa unohtamatta!

Entäpä Santeri Kinnunen, kenraali Sprengtporten? Hänen kanssaan Pasi Lampela teki nyt ensimmäistä kertaa töitä.

-Santeri on yksi Suomen monipuolisimmista näyttelijöistä, ilmiömäinen koomikko ja syvällinen draamanäyttelijä. Santerin nöyryys ja paneutuneisuus tekivät vaikutuksen jo ensimmäisissä harjoituksissa, sillä hän oli vaistonvaraisesti heti roolissaan sisällä.

Santeri Kinnunen ja Pekka Laiho ottavat toisistaan mittaa sykähdyttävällä voimalla. (kuva Yehia Ewais) Santeri Kinnunen ja Pekka Laiho ottavat toisistaan mittaa sykähdyttävällä voimalla. (kuva Yehia Ewais)

Yksi näytelmän kihelmöivistä jännitteistä syntyy Sprengtportenin ja Casanovan välille. Hän on markiisitar, jota näyttelee Saija Lentonen.

-Saija on harvinaislaatuinen näyttelijä, joka tekee täysin uskottavan  yläluokan, rikkaan naisen ja seikkailuihin heittäytyvän nuoren naisen roolin. Markiisitar pyristelee irti kasvatuksestaan  hedonismilla, eroottisilla seikkailuillaan, joita voi verrata vaikka Sinkkuelämää-sarjan naisten kokemuksiin. Saija hallitsee roolissaan molemmat ääripäät.

Saija Lentonen etsii rajojaan markiisittarena. Näytelmän loistelias puvustus Markus Tsokkisen. (kuva Yehia Ewais9 Saija Lentonen etsii rajojaan markiisittarena. Näytelmän loistelias puvustus Markus Tsokkisen, jonka kanssa Pasi Lampela juhlii 20-vuotista yhteistyötään. (kuva Yehia Ewais)

Jos ette vielä ole rynnänneet Pengerkadulle, niin nyt nopeasti: Kenraali ja Casanova on ohjelmistossa 21.10. saakka. Pääkolmikon lisäksi rooleissaan herkuttelevat Jouko Klemettilä, Rauno Ahonen ja Sanna-June Hyde.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti